Innovatieve opslagplaatsen door Elzinga Aannemingsbedrijf

Innovatieve opslagplaatsen door Elzinga Aannemingsbedrijf

Voor het offshore project Hornsea 2 is Elzinga Aannemingsbedrijf in juni gestart met diverse werkzaamheden. In opdracht van Buss Terminal Eemshaven BV zijn onder andere buitengewone, innovatieve duinen geplaatst in de Eemshaven.

 

Tijdelijke opslagplaats

De werkzaamheden van Elzinga Aannemingsbedrijf bestaan uit het realiseren van de innovatieve duinen, opstelplaatsen en een kraanbaan. De duinen en opstelplaatsen dienen als opslagplaats voor windmolenonderdelen, namelijk monopiles (grote stalen heipalen) en transition pieces. De onderdelen vormen de fundatie van een windturbine en liggen voor overslag opgeslagen in de Eemshaven.

Aanleggen duinen en opstelplaatsen

Elzinga Aannemingsbedrijf is begonnen met het aanleggen van de duinen. Met diverse kranen, trekkers en shovels zijn de innovatieve duinen op hoogte gemaakt. Vervolgens is de bovenste laag aangereden met een verdichtingswals en zijn de duinen toegedekt met worteldoeken. De worteldoeken zorgen ervoor dat de duinen weersbestendig zijn. Verder heeft Elzinga Aannemingsbedrijf opstelplaatsen gemaakt voor de transition pieces (de fundatie voor offshore windmolens). De opstelplaatsen bestaan uit een onderlaag van menggranulaat met schotten en stalen platen, genaamd ‘supports’. De transition pieces komen op de supports te rusten.

In fase één zijn in totaal 9 duinen en ongeveer 90 opstelplaatsen aangelegd. Hierbij is gebruik gemaakt van 27.000 kuub zand en 24.000 ton menggranulaat.

Bijzonder project

Voor zowel Buss Terminal Eemshaven als Elzinga Aannemingsbedrijf zijn het bijzondere werkzaamheden. In de windmolenindustrie is dit een bijzondere manier van opslag. Dit is het 5e project wat we voor Buss Terminal Eemshaven uitvoeren.

De tweede fase is gestart

Elzinga Aannemingsbedrijf heeft fase één onlangs, naar tevredenheid van de opdrachtgever, afgerond en is inmiddels gestart met fase twee. In deze fase worden extra duinen toegevoegd op het terrein van Buss Terminal Eemshaven BV.